GLIDEN GODT I GANG!
Oppskriften på en god glid
- planlegging type solid
- på HMS er vi rigid
- utførelse med stor flid
- og mange mange flinke individ
Etter måneder med planlegging og fire ukers intenst arbeid med montasje av glideformer og nedre armering av betongveggene for det nye Munchmuseet, var det onsdag 16. november klart for start av den døgnkontinuerlige glidestøpen!
Gliden hadde onsdag 23.11.16 nådd godt og vel 12 meter
Omrisset av gliden, samt armering og utsparinger som skal støpes inn sett fra en av tårnkranene. Foto: Kranfører Rune Sætra i Veidekke.
Nattstemning på gliden
PLANLEGGING OG MONTASJE
Planlegging
Når gliden først er i gang, pågår denne uavbrutt inntil planlagt høyde er nådd. Det vil si at alt av tegninger, materialer og innstøpingsgods må være på plass før start. Da gliden starta i november, hadde både entreprenør Veidekke, glideleverandør Interform, byggherre Oslo kommune med byggeledelse ÅF Advansia og byggteknisk rådgiver Multiconsult arbeidet siden juni med å planlegge og tilrettelegge for den komplekse gliden.
Dette er en av de mer komplekse glider på land, og her er noe av det som skal støpes inn; 3 300 m3 betong som tilsvarer 550 lass fra NorBetong, dette pumpes til forma av T.O. Bull og omslutter 650 tonn armering fraktet fra Smith Stål til anlegget på lekter. I tillegg er det utallige utsparinger prefabrikert av Interform, over 21 000 skrujernskoblinger fra HRC, skjøtejernskassetter fra Haucon, og stålplater for senere stålkonstruksjoner fra Pretec, samt en mengde elektroinstallasjoner. Alt inn til riktig tid og på riktig sted. Det krever god planlegging, nøyaktig produksjon og leveranse fra alle aktører!
Dagen før glidestart var det gjennomgang før oppstart. En blid gjeng fra entreprenør og byggherre er klar for start, f.v. Eivind Heimdal fra Veidekke, Tom-Arild Sørum fra byggeledelse ÅF, Tormod Skofterud Veidekke, Svein Vika ÅF, Svein Perlestenbakken og Stig Terje Johnsen fra Interform, Nils Smeland Multiconsult, Trond Skalle, Tone, Karianne Tvedt og Geir Stensland ÅF, Bente Lillestøl Veidekke, Bjørn Madsen ÅF og Jan Einar Skindalen Veidekke. Foto: Øyvind Børstad.
Montasje av glideformer og rigging
Midt i oktober startet arbeidene med å montere glideformer og nedre armering av betongveggene for det nye Munchmuseet. Her er noen glimt fra arbeidet som ble utført av glideleverandør Interform.
Oppkanter for glideform er forskalt, og første armerte vegg er på plass
Driftsleder Betong hos Veidekke, Jan Einar Skindalen, ser på den første veggen som ble armert
Kraftig armering i den nedre delen av byggets yttervegger
Glideformene monteres på plass
Veidekkes Tormod Skofterud planlegger sammen med Interforms Frank Tallaksrud
Glideåk, vannwater og bruk for betongrørgata monteres (over og under)
Klargjøring av riggområdet i solnedgang. Gangtunneler heises på plass.
Siste klargjøringer av glideform dagen før start
Byggherren ved Svein Vika og Trond Skalle, nr. 2 og 3 f.v. på forma sammen med Interforms Reidar Stedjan før start
FØRSTE BETONG I FORMA 16.11.16
Etter oppstartskurs for alle på gliden, der Veidekkes prosjektleder Bente Lillestøl og Interforms prosjektleder Svein Perlestenbakken og anleggsleder Stig Terje Johansen orientering om prosjektet med gliden, samt holdt HMS-kurs, var om lag 50 personer på første skift svært klar for å komme i gang.
Nytt skift på oppstartskurs
Onsdag 16.11.16 klokka 18 ble første betong mottatt, målt og funnet riktig god for å starte fyllinga av glideforma. Foto: Eivind Heimdal.
Første skift er i gang med betongarbeidene. Her fylling av vegger i senterkjernen med kran og tobb
Interform har mange dyktige med lang erfaring med glid, her er f.v. skiftleder Reidar Stedjan, anleggsleder Stig Terje Johnsen og Hans Nordgaard Tveit
Veidekkes f.v. Alf Egil Mathisen, Patrik Caldersparr, Ismet Skoko, Fritz Beuchel og Kurt Helge Natvik er klar for glid
MANGE AKTIVITETER
På en glide er mange aktiviteter som skal utføres, og det er viktig at alle finner sin plass, og utfører oppgavene til rett tid for å få med alle elementer. Her er noen bilder fra en del av det som gjøres på glideforma.
Betongarbeider
Betongarbeidene på glideforma består i hovedsak i å støpe ut og vibrere betongen. For å forsyne glideforma med betong brukes både pumpe og kran og tobb. Fra tobben fylles betongen rett i forma. Pumpa pumper betongen inn i et rørgatesystem som fører til betonglommer i hjørnene av gliden. Derfra fraktes betongen til forma med trillebår.
3 000 m3 betong leveres fra NorBetong på Sjursøya til pumpa fra T.O. Bull med en frekvens på 1-2 biler i timen.
Pumpe, tobb og betonglomme for betongtransport
Pumpa forsyner betonglommene oppe på gliden via et system av rørgater som er konstruert av Interforms Malvin Molvik (under). Fra betonglommene fraktes betongen til forma med trillebår (over).
Etter at betongen er helt i forma, vibreres den sammen med forrige lag
Tomasz Klimas og Fritz Beuchel fra Veidekke er med på betongarbeidene
Geir Ølstad arbeider med betong på glideforma og Rune Alsveike er skiftleder, begge Veidekke
Veidekkes Willliam Pesâmaa er klar for nattskift med betongarbeid
Veidekkes V-teknikk har fulgt opp betongen. Her er Eivind Heimdal og Andreas Sjaastad klar for betongprøving.
Armering
Før gliden er ferdig skal 650 tonn armering heises opp, plasseres og bindes. Dette er et krevende arbeid, som fordrer presisjon og nøye oppfølging av tegninger. I tillegg skal en mengde skjøtejern plasseres i etasjeskillene der dekkene kommer.
Interforms Hallgeir Mjelde studerer tegninger, mens jernbindere monterer armering og skrujernskoblinger (over og under)
En hel lekter full av armering og skrujernskoblinger som skal inn i den 59 meter høyde gliden. Det er egne bakkemenn som har oversikt over og håndterer alt som skal inn i gliden.
Byggherrens Otto Håra og Interforms Hallgeir Mjelde ser på armeringa
Skiftleder for Veidekke, Jesper Simonsson, sammen med byggeleder Bjørn Madsen og controller Sigurd Olsson fra ÅF.
I 4 etasje skal det monteres en hel mengde med 32 mm skrujernskoblinger. Otto Håra fra ÅF til venstre sjekker utførelse og tegninger sammen med Gunder Vågø fra Interform til høyre.
Det er strenge krav til toleransene på skrujernskoblingene, og de monteres på flattstål for å øke stabiliteten.
Byggherren ved Otto Håra og Jard Bringedal fra ÅF sjekker armeringa
Forskaling og utsparinger
Veidekkes Fritz Beuchel og Fridtjof Daatland tilpasser utsparinger for vinduer
Et anselig antall utsparinger er prefabrikkert av Interform. I bakgrunnen ligger skjøtejernskassetter og innstøpingsgods som skal inn i betongveggene.
Veidekkes Kim Eriksen, Grzegorz Spalony, Glenn-Erik Persson og Alexander Larsen foran en av de større utsparingene
Elektroinstallasjoner
Skiftleder for Veidekke, Kevin Lärke, i midten, gjennomgår elektroinstallasjonen med elektroleverandør Arkell
Montasje av elektorinstallasjoner
Glidekjøring
En helt essensiell oppgave på gliden er glidekjøringa. Hele glideforma beveger seg oppover på jekkestål som er montert inne i glideåkene. Hele systemet styres med hydrauliske jekker, og farten avpasses etter betongens herdefront. Det er også viktig å hele tiden ha oversikt over forma, slik at hele forma beveger seg oppover i samme hastighet.
Et glimt inn bua med “det aller helligste” ifølge glidekjører Frank Tallaksrud i Interform. Herfra styre hele glideforma.
Dagen etter start kunne en skimte den første betongen komme ut under glideforma
Glidekjører for Interform, Jon Sigvald Tjelmeland, ved jekken med jekkestålet og vannwateren som brukes for å kontrollere at alle jekker har samme høyde.
Stikning
Med en så komplisert glid med mye armering, innstøpingsgods og utsparinger, må disse settes inn nøyaktig der de skal være, så stikkeroppgaven er en viktig forutsetning for god kvalitet på arbeidet. Både Interform og Veidekke har stikkere på hvert skift som følger opp alle glidelistene og tegningene.
Veidekkes Nicklas Simensen merker på armeringa hvor innstøpingsgodset skal plasseres
Stikningsleder for Interform Gert Flach i arbeid
Arbeider på hengestillas under forma
Under selve glideforma er det montert en hengestillas. Fra denne utføres arbeider på den ferdige betongen. Hovedarbeidet er å pigge fram skrujernskoblinger og skjøtejernskassetter som skal brukes i etableringen av dekkene etter gliden. Stålplater og elektrokomponenter må også frilegges. Fra hengestillasen flikkes også evt. sår i betongen.
Hengestillas under glideforma
Anders Flisram og Jan Roald Bjerkås Knudsen fra Veidekke studerer tegninger for å vite hvor de skal pigge fram innstøpingsgodset
Skjøtejern pigges fram under forma
Kontinuerlig HMS-arbeid og ryddighet
Det er mange personer som jobber sammen på glideforma, og den beveger seg oppover i høyden. At alle arbeider sikkert og godt sammen er da viktig. En forutsetning for å ha et godt og sikkert arbeidsmiljø er også å til enhver tid ha det ryddig og framkommelig på forma. Dette legges det stor vekt på.
Det er viktig å ha orden og ryddighet på forma, her rengjøres plattformen (over og under)
Prosjektleder i ÅF Øyvind Bjørstad, kvalitet- og HMS-sjef Geir Boman i Veidekke og HMS-leder i ÅF Geir Stensland hjelper til med å passe på at alt er i orden på glideforma