ETT DØGN MED BUNNPLATESTØP…OG MANGE AKTIVITETER FRAM MOT DETTE

900 KUBIKKMETER BETONG + 300 TONN ARMERING + MYE FORARBEID + STOR ARBEIDSINNSATS + GOD PLANLEGGING = 1 STYKK BUNNPLATE

Fredag 7. oktober startet siste aktivitet av en lang rekke arbeider for å støpe første del av bunnplata i betong for det nye Munchmuseet. Klokka halv ni på morgenen gikk den første betongen gjennom slangen i pumpa og ned gjennom armeringa i bunnplata. Nøyaktig et døgn senere var siste betongbil tømt. Da hadde om lag 130 betongbiler med oppuner 900 kubikkmeter betong svingt inn porten og blitt pumpet ned i forma og bearbeidet. Betongen omslutta da 300 tonn armering plassert.

img_2712Jostein Braaten, Jan-Ole Nilsen og Alf Egil Mathisen er klare for støp

 img_2739Klokka halv ni ga Knut Ivar Løvås klarsignal om at betongen kunne starte å pumpes i forma. Pga. tett armering i bunnen, ble det brukt selvkomprimerende betong i bunnlaget.

MANGE AKTIVITETER SOM FØRER FRAM TIL STØPESTART

Før støpen kunne settes i gang, er det mange arbeidstimer, mye planlegging, timer med god fagkunnskap og erfaring som er lagt ned i mange aktiviteter. Går vi bakover i tid er det bundet 300 tonn armering. Inne i armeringa er det lagt bunnledninger. Oppå den tidligere etablerte arbeidsplatteformen av betongelementer, er det lagt isolasjon av XPS. Høydeforskjeller i bunnplata er utført med å støpe opp lecavegger hvor det er fylt glasopor imellom.

 Går vi enda litt tilbake i tid, er det jobba med pelene som fører alle krefter fra høybygget ned til fjell. Hallingdal Bergboring har tidligere boret pelene, og Kynningsrud satt og gyst fast stålkjernene inni de borede rørene. Det er satt skråpeler som er opptil 70 meter lange. Omstøpsrør rundt selve pelen er armert og støpt. På toppen av pelen sveises pelehodet. Rundt pelehodet legges armering, før dette støpes inn i bunnplata, og lastene fra bygget overføres til fjell.

Og enda tidligere enn dette, har mange kloke hoder sittet og tegnet og deretter prosjektert hele konstruksjonen, slik at den er riktig dimensjoner for å ta lastene fra det 13 etasjer bygget som kommer oppå. Multiconsult har stått for prosjektering. Og så har byggherre Oslo kommune med byggeledelse ÅF Advansia overført dette til arbeidsbeskrivelser, som de følger opp i byggeprosessen på en god og og løsningsorientert måte.

Her følger noen bilder av de ulike arbeidene.

img_2732Ismet Skoko klargjør utstyr for overflatebehandling av betongen

img_2769Omlag 10 betongarbeidere har vært i sving på hvert skift under støpen. Disse har styrt støpeslangen, vibrert, satt steng og innstøpingsgods.

img_2786Lærling Kim Eriksen styrer støpeslangen fra Bulls pumper, mens Jan-Ole Nilsen og Kurt Helge Natvik vibrerer betongen fra Unicon

img_2693Før støpen kan starte, må det settes opp såkalte steng, det vil si forskaling som avgrenser der støpeskjøten skal gå. Her arbeider Fred Ottesen med steng for bunnplata.

img_2721Fridtjof Daatland og Tomasz Klimas setter opp merker for topp bunnplate

img_2758Om lag 130 biler skulle dirigeres inn og tas betongprøver under støpen. Her er f.v. Alf Egil Mathisen fra V-teknikk, Patrik Caldersparr med ansvar for mottak av betongbiler og Helga Synnøve Kjos-Hanssen som tok mange av betongprøvene

ARMERING AV 300 TONN JERN

Før selve støpen kunne starte, er det en del andre oppgaver som er løst. En av disse er armering. Og her er det ikke småtteri til armering det er snakk om. Her har Romerike Armering lagt omlag 300 tonn. Det har til tider vært rundt 25 jernbindere på plass og planlagt, løftet og tilpasset armering opptil dimensjon 32 mm, før de er satt på plass og bundet fast.

img_2715Før oppstarten av støpen arbeidet rundt 20 armerere fra Romerike Armering med avslutning av sine oppgaver

img_2702 Mye av armeringa er dimensjoner opp til 32 mm armeringsjern

img_2685Armering for bunnplate og oppstikk til vegg. Vakkert i sola!

img_2682Bas Mariusz Miklaszewski fra Romerike Armering har god kontroll på armeringsarbeidet

BUNNLEDNINGER OG ISOLASJON

img_2456Bunnledninger legges i armeringa av Manglerud Rørleggerbedrift

img_2665 Under betongplata er det lagt isolasjon av XPS

img_2627Isolasjon mellom pelehodene

img_2376For å ta opp sprang i underkant av bunnplate ble det murt opp vegger av lettklinkerblokker. Mellom disse ble det isolert med glasopor.

 PELEARBEIDER

img_2501Skråpeler som skal ivareta eventuelle jordskjelvkrefter er boret ned til fjell av Hallingdal Bergboring. Disse står i alle fire himmelretninger på bygget. Ellers ble siste pel boret uke 40, og da er et meget bra arbeid med å bore rundt 300 peler til fjell uten noen forstyrrelser på konstruksjoner i nærheten.

img_2387Skråpelene er mellom 50 og 70 meter lange. De er sveis sammen på forhånd, og monteres av Kynningsrud Funadamentering ved bruk av to kraner. Her styrer bas Frode Riisa montasjen. 

img_2397Skråpelen føres rolig ned i det forborede røret

img_2631Kynningsrud Fundamentering klargjør skråpelene før pelehodet skal monteres

img_2401Skråpelene er montert og arbeidet med sveising av pelehoder pågår

 img_2651 Rensk av peler før støp utføres av Geir Ove Flåten og Glenn Karlsson fra Kynningsrud Fundamentering

img_2781Ved ferdig støpt bunnplate, glattes betongoverflatene og tildekkes med plast for gode herdebetingelser

img_2754 Stikning er også en viktig del av en bunnplatestøp. Her diskuterer Herulf Utti og Gamal Osman løsninger med stikningsleder Andreas Mendyk (t.h.). Et senere innlegg vil ta for seg stikningsarbeidet på prosjektet.

img_2760Stemingsbilde mens støpen pågår

Da gjenstår 3 deler til som skal støpes, dog i mindre støpeetapper, før den 4 000 kvadratmeter store bunnplata er ferdig. Da har 3 000 kubikkmeter betong omslutta omlag 900 tonn armering.

One thought on “ETT DØGN MED BUNNPLATESTØP…OG MANGE AKTIVITETER FRAM MOT DETTE”

  1. Et imponerende arbeid med fundamentering til ferdig betongplate er utført til Nye Munch museet, på ca et år, kort tid for et så stort og krevende prosjekt. Godt jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *