Skumbetong

SKUMBETONG SOM VEKTREDUSERENDE TILTAK I KJELLER

Etter at det nye Munch-museet er ferdigstilt vil det stå tusenvis av tonn med betong og stål som bæres ved hjelp av peler som går ned til fast fjell. I området rundt både Operatunnelen, og for øvrig, ønskes det å avlaste grunnen så mye som mulig. Rundt det som skal bli den framtidige kjelleren, under den høye delen av Munchmuseet, er det satt ned en spunt. Innenfor denne er det gravd ut masser som deretter er erstattet med så lette masser som mulig. Her er det valgt å bruke en spesiell betongtype. Denne heter skumbetong, og som navnet tilsier er det en betong som tilsettes skum under produksjon. Som en ser på bildene blandes dette skummet med sement og fint tilslag før det blir skumbetong.

Istedenfor «vanlig» fyllingsmasse brukes denne betongen som stabiliserende bunnlag. Fordelen med denne betongen er at den har en densitet på under halvparten av en vanlig betong. Dette gjør den litt tyngre enn vann, men har samtidig tilstrekkelig fasthet, og vil ikke belaste området unødig. På bildet nedenfor ser vi en pågående støp med skumbetong.

IMG_5731

Storbas Geir Ølstad og prosjektingeinør Naim Khattak tester densiteten på betongen før utstøping

IMG_5732

Skumbetong klar til test. Du bærer lett en slik bøtte, da betongen kun veier litt mer enn vann.

skum1

Fra produksjonen av skumbetong

skum 2

Ferdig skumbetong

skum 3

Støp med skumbetong

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *